“Girl with a Pearl Earring”: gouden eeuwse drama

Galerij van werk voor de gefilmde kostuumdrama Girl with a Pearl Earring. Deze film werd genomineerd voor twee Academy Awards (Oscars) waarvan één voor het Production Design van Ben van Os. De film is vernoemd naar het  schilderij met dezelfde naam van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer.

De film werd grotendeels opgenomen in een studio in Luxemburg, naast een zeer groot exterieur compleet met grachten, bruggen, ijsschotsen, markten en een kerk. Sommige scènes  zijn op locatie gefilmd in Nederland en België.

Todd van Hulzen ontwierp sets, zowel exterieur als interieur, orkestreerde een gecompliceerd programma voor het verwerven van de beeldrechten voor de reproducties van de schilderijen, schilderde zelf verschillende belangrijke propsstukken, begeleidde de acteurs in schildervaardigheden en fungeerde als een “hand dubbel” voor het Vermeer-personage.

“Like stepping inside a Vermeer painting. The light, color and composition are eerily perfect.” (New York Daily News)