Museum Broekerveiling, fase I: ‘De Veildag’

De eerste fase van het debuut van Museum Broekerveiling, als belangrijk nieuw regionaal museum, is voltooid.

‘De Veildag’, een installatie in het bezoekerscentrum/museum van Broekerveiling, is een eerste kennismaking met het leven in het Rijk der 1000 eilanden en vertelt het verhaal van een typische veilingdag op macroniveau: bij zonsopgang boomt een boer in een houten praam zijn weg tussen de moerassige eilanden naar zijn akkertje, hij haalt daar zijn kolen op, komt per boot aan bij de veilinggebouwen en vaart  dan door de veilingzaal waar hij de beste prijs hoopt te krijgen. Dit wordt tegelijkertijd op twee manieren verteld. Aan de ene kant van de zaal zie je verschillende geanimeerde mechanische modellen van landschappen en gebouwen onder grote stolpen van acrylaat. Onze held, een papieren pop, zoemt en fladdert door de verschillende omgevingen als hij kolen vervoert en verkoopt. Aan de andere kant van de zaal zien we een projectie van dezelfde actie via een live camerafeed vanuit elke maquette. Vanwege de kadrering, belichting en vlakheid van de projectie werpen we de illusie van een waarlijk gefilmde documentaire. De vertelling en muziek creëren een bewegend geheel. Bezoekers zijn enthousiast over  deze analoge benadering en verwonderen zich over alle kleine details.