Expositie ‘NewtonMania’ in Museum Boerhaave

Na zes maanden hard werken is de ambitieuze tentoonstelling over de nalatenschap van Isaac Newton eindelijk realiteit geworden. in Museum Boerhaave in Leiden. De Opening was de  drukste ooit, wat past bij een plaatselijke “blockbuster”. Na toespraken en een toost van Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft (natuurkunde 1999) en een beetje “interpretive dance” (halfnaakte atomische deeltjes trokken zich aan en stootten zich vervolgens af), knipten we het lint door om vervolgens  een kleurrijke en boeiende nieuwe show te onthullen.

Om het  quasi-religieuze aanzien  dat Isaac Newton in de 18e eeuw genoot te benadrukken gebruikte Todd het thema en sfeer van kerkarchitectuur als basis. Hij plaatste de eerste editie van Newton’s Principia in een ebbenhouten en gouden reliekschrijn die spontaan opende en sloot, en hij  creëerde een serie glas-in-loodramen die de belangrijkste theorieën van Newton laten zien als een soort van kruisweg. Dit was ook de gelegenheid om gekleurd glas en licht in andere delen van de tentoonstelling te gebruiken om het leven te illustreren van Newton en zijn drie  grootste Europese discipelen,Boerhaave, ’s Gravesande en van Musschenbroek. Elk van deze “apostelen” kregen een speciaal drieluik in een altaarachtige opstelling.

[