Master the Universe: deeltjesnatuurkunde in Utrecht

Eindelijk, “Master the Universe!”. Het Universiteitsmuseum Utrecht onthult een vernieuwende tentoonstelling in een state-of-the-art decor. Na maanden van hard werken en zwoegen zijn Todd van Hulzen en Museumstudio (nu StudioLouter) verheugd om hun  baanbrekende tentoonstelling over theoretische deeltjesfysica en haar grootste meester aan de wereld te tonen.

Het conceptuele “vehikel” van de exhibitie is het Theoretisch Ruimteschip onder aanvoering van Nobelprijswinnaar en natuurkundige Professor Gerard ’t Hooft. Het decor, gekenmerkt door gebruik van licht, werd gebouwd met behulp van elektroluminescente technologie. In plaats van traditionele halogeenverlichting of LEDs strekten we meer dan 2 kilometer elektroluminescerend koperdraad uit in ingewikkeld vervlochten tekeningen, die  digitale draadmodellen en sciencefictionfilms suggereren . Alle tekstpanelen worden verlicht door flinterdunne EL-vellen, een andere baanbrekende technologie. Het spel van licht en donker heeft een enigszins desoriënterend effect, wat we heel leuk vinden. Het geeft het gevoel van een abstracte ruimte, alleen waarneembaar met het intellect. We hebben wel een beetje vals gespeeld: we hebben alledaagse objecten vervormd en ze een “techno-sci-fi” zweem gegeven door ze achter Fresnel-lenzen te plaatsen, een andere ‘platte’ techniek. Voor een zeer kinetische exhibitiedeel, de “Schaalgenerator”, creëerden we een verlichte inlooptunnel die gemaakt is van grote draaiende wielen. Op de wielen werden beelden en gegevens gemonteerd die verschillende natuurkundige schalen uitleggen, zoals ‘oneindig klein tot verbijsterend groot’ en ‘onmetelijk licht tot onpeilbaar zwaar’. Daarnaast werken een aantal van de  andere installaties op gevoelsmatige waarnemingen: de gekantelde “Tijdruimte Shuttle”, waar je door de theoretische ruimte manoeuvreert, en de Neutrino Detector, waar je op een kussen ligt en ziet hoe kleine neutrino’s door je lichaam gaan. Het hoogtepunt is een draaiende en verlichte installatie die het “standaardmodel” van professor ‘T Hooft verbeeldt, als een buitenaards controlecentrum.