BROEKERVEILING fase III. vaste tentoonstelling ‘leven van het land’

Na meer dan een jaar hard werken opent Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk eindelijk de deuren van haar nieuwe permanente tentoonstelling: Leven van het Land of “Living from the Land”. De toen nog Prinses Maxima knipte het lint door en was zo vriendelijk  om een ​​deel van de multimedia en games in te luiden, en het gerucht gaat dat ze zou hebben gezegd: “Ik heb nog nooit zoiets geweldigs gezien!”

‘Leven van het land’ geeft een overzicht van het leven in de omgeving van Langedijk. Tegenwoordig een eigen gemeente, Langedijk bestond  ooit uit een reeks dorpen langs een dijk, grenzend aan een groot eilandenrijk tussen de polders van Noord-Holland. Het centrum van de gemeenschap was de gemeenschappelijke groentenveiling, de Broeker veiling. Deze verzameling art-nouveau en utilitaire gebouwen is gebouwd op palen boven het water en is het enige overgebleven doorvaart-veilinghuis ter wereld. Het is ook de oudste groenteveiling van Nederland.

 

Het leven in Broek op Langedijk concentreerde zich rond de aanplant- en oogstcyclus van kolen en aardappelen, vraag en aanbod. In Leven van het Land tonen we museumobjecten en gereedschap uit het verleden, vertellen we verhalen over aanpassing aan de moderniteit, testen we de bezoekerskennis van het agrarische leven en schetsen we een beeld van de duurzame landbouw van vandaag.

De tentoonstelling is ontworpen door Todd van Hulzen Design en de multimedia is gemaakt door zijn vaste partner Studio Louter. Met Studio Louter en de conservatoren van het museum bedachten we de aanpak voor de collectie, de centrale onderwijsthema’s en het grafische programma. En natuurlijk hebben we het decor gemaakt.

De inrichting van de tentoonstelling bestaat uit thematische clusters, oftewel “eilanden”, elk met vier zich herhalende facetten van leven en landbouw in Langedijk. Elk cluster heeft ten minste één dynamisch element. Met het thema “Growing” is het dynamische element 6 pop-up-kolen, gemodelleerd naar pop-upboeken, die tevoorschijn komen en ontluiken vanuit het centrale meubel. Met het thema “Oogsten” is het dynamische element een pratende aardappel gemaakt met een klein bol projectievlak en een miniatuur beamer. Met het thema “dorpsleven” ontwierpen we een dorpse modeparade waar houten figuren in traditionele kledij tevoorschijn komen op een wiel dat wordt aangezwengeld . Andere figuren op het centrale deel draaien op een gemotoriseerde schijf tussen uitgespaarde gebouwtjes. Voor het thema “Consumptie” vulden we grote glazen inmaakpotten met lenzen en verschillende objecten, verlicht vanuit het midden door een batterij aan potten-als-lampen. Als je er voorbij loopt, krijg je de indruk dat de voorwerpen in vloeistof zweven en  constant in beweging zijn.