3. Fortificatio: vestingen van de Bry

Fotothek_df_tg_0000906_Architektur_^_Festungsbau

TODD VAN HULZEN DEELT SCANS AND BESTANDEN UIT EIGEN ARCHIEF

Hier is een verzameling houtsnee prenten van Fortificatio, oftewel “De Vesting”, van de Vlaams-Duitse uitgever en graveur  Johann Theodor de Bry (1561 – 1623) en zijn zonen. Theodoor de Bry is nu nog vooral bekend van de gravures die hij samen met zijn zonen Johan Theodoor en Johan Israël maakte over exotische streken, in het bijzonder over de ontdekking en verovering van Amerika.

Het is niet alleen hun historische waarde die me interesseert, maar eigenlijk hun formele, esthetische kenmerken. Ze doen me denken aan mandala’s en rozetten. Ze doen ons herinneren aan de menselijke wens perfecte symmetrie te creëren, ongeacht zijn functionele waarde. In feite ging het geloof in symmetrie en platonische perfectie vaak tegen beter weten  of praktische overwegingen in.

Dit is natuurlijk het teken van de kunstenaar. Het verbaast me dat militaire commandanten zoveel vertrouwen stellen in vorm boven functie. Maar het bevalt me dat dergelijke krijgshaftige structuren – kleine steden in feite  – toen al te genieten waren voor hun abstractie, voor hun perfectie waarneembaar vanuit het perspectief van tekeningen. Als je ooit tussen de slotgrachten en bastions van deze plaatsen hebt gelopen (bijvoorbeeld Neuf Brisach of Naarder Vesting), kun je niet anders dan geconfronteerd worden met het verschil tussen hun perfectie op papier en de warboel van bouwwerken en perspectieven vanuit het gezichtspunt van de voetganger.