Voor de feestdagen: tekeningen voor Gysbrecht van Æmstel

Het is een oude Amsterdamse traditie die enigszins in onbruik geraakt is: de uitvoering van Gijsbrecht van Æmstel op oudejaarsavond, het toneelstuk van Joost van den Vondel.

Todd van Hulzen tekende een reeks scèneschetsen en storyboards voor de voorbereidende fase van een filmversie van het stuk onder regie van Theu Boermans. Het werk was onderdeel van een drievoudige opdracht om (1) de cameraman op weg te helpen, (2) het maken van een visual effects voorstel, en (3) het bedenken van een design-look voor het project.

De actie zelf vindt plaats ergens rondom Kerstavond van het jaar 1300, dus je zou denken dat het een zoete seizoensklassieker is. Integendeel, dit stuk draait alleen om moord en chaos. Het werd geschreven in 1638 tijdens de 80 jarige oorlog en wordt beschreven als een kruising tussen Hamlet en de Aeneis. In zijn tijd gaf het een prille Nederlandse Republiek een nieuwe heldhaftige identiteit en iets van een illustere afkomst; een geboorterecht is een vereiste voor elke natiestaat. Eeuwenlang was het standaard wintervoer in de theaters van de stad. Maar Gysbrecht vanÆmstel wordt tegenwoordig nog zelden opgevoerd, misschien vanwege zijn ietwat ondoorgrondelijke alexandrijnen en zijn hybride karakter tussen propaganda en melodrama —Vondel noemde het een tragedie, die nu betwistbaar is.

Je ziet in de storyboards groene en oranje gebieden die het decor vertegenwoordigen dat uiteindelijk met digitale (of matte) invulling gemaakt zal worden: het groen vertegenwoordigt de te bouwen greenscreens, het oranje,verdere verlenging van het digitale decor. De weergegeven scènes gaan over de belegering van Amsterdam net buiten de oude Haarlemmerpoort (waar de Singel nu uitmondt in de open haven). Officieel is het project nog altijd in pre-productie.