Het Nationaal Archief opent het Geheugenpaleis

Na drie jaar zwoegen is het Geheugenpaleis voltooid. Dit project vertegenwoordigt de bekroning van niet alleen onze studio, maar ook van de ambities op lange termijn van het Nationaal Archief zelf. Het is groots, suggestief, fascinerend, ontroerend en bovenal biedt het een onderdompelend ervaring in de essentiële bouwblokken van archieven en geschiedenis. Todd van Hulzen Design en Studio Louter waren vanaf het prille begin bezig met het smeden van een goed programma, een aangrijpend concept en een samenhangend ontwerp. We hebben een Memory Palace ontworpen als geen ander, dat net als Bluebeard’s kasteel mysteries achter elke deur biedt, een wereld van geschiedenis in elke archiefdoos. Elf uniek ingerichte kamers, verlevendigd door 11 creatieve installaties (muziek, documentaire, video, radioshow, enz.) omringen een centrale binnenplaats waardoor je een gevoel van vrije keuze krijgt . Zoals je die bij festivals ook ervaart.. Elke kamer heeft een unieke ervaring en een unieke interpretatie van het materiaal, maar het is allemaal verbonden met de geschiedenis en het nut van het Archief zelf.

Vanuit een ontwerpstandpunt zijn we bijzonder trots op onze volledig kartonnen “vesting” – dit voor alle fysieke kwaliteiten die papier en karton te bieden hebben: warmte, akoestiek, recycleerbaarheid en duurzaamheid. Nooit hebben we zoveel volume gecreëerd met zo weinig massa. Een tentoonstelling van 800 vierkante meter werd nagenoeg ingereden op twee pallets van gestapeld en gevouwen kartonnen dozen. Dit karton, geleverd door IHC interieurbouwers, is gerecycled en emissievrij. En nadat de tentoonstelling eind 2014 afgebroken wordt, wordt de hele expositie opnieuw naar de recycler gestuurd om te worden gescheiden en opnieuw verwerkt. Dit is een groot verschil met het conventionele afval van een tentoonstelling van hout, multiplex, gips en verf. En met uitzondering van de afgedrukte informatiepanelen, wordt de kleur van de exhibit bepaald door gefilterde LED-licht; dus geen verf vereist. Maar onze kartonnen oplossing is niet alleen bijzonder duurzaam, het ziet er ook opmerkelijk uit. Het karton draagt ​​een van de kernmetaforen van de tentoonstelling: een herinneringsvesting gemaakt van gestapelde archiefdozen, een soort droomidee van het verleden, concreet gemaakt, alsof je door de Invisible Cities van Italo Calvino loopt. Of  door een van de fantasiebibliotheken van Borges. Door honderden dozen in een schuine binding te stapelen, maken we patronen die het gekleurde licht vangen in steeds veranderende golven. En het grafische materiaal wordt allemaal afgedrukt op gelaagde honingraatpanelen. Al met al is het effect gecontroleerd en ingetogen, ondanks een enorme hoeveelheid informatie en een verscheidenheid aan lichteffecten. Het is allemaal verbonden door dat ene kernelement: de archiefdoos. De tentoonstelling is geopend van 17 oktober 2013 tot eind 2014. Ga het Na!

Ga het Na!