Wayang kulit Belanda: Indonesische schaduwpoppen met een Hollands tintje

Voor een installatie in Het Geheugenpaleis, momenteel tentoongesteld in het Nationaal Archief in Den Haag, creëerde Todd een reeks schaduwpoppen gebaseerd zowel op karikaturen van Nederlandse “typetjes” als op de traditionele Malay schaduwpoppen van geponst leer, of Wayang Kulit. “Opgevangen in de spruitjeslucht” was in van 11 verhaalthema’s van het Geheugenpaleis. Dit behandelt de repatriëring naar Nederland van indonesiërs na de onafhankelijkheid, vaak geforceerd, en de receptie dat deze Nederlandse kolonisten en Nederlandse onderdanen kregen in het vaderland. In plaats van de traditionele onderwerpen verbonden met Wayang Kulit, namelijk verhalen uit de Bhagavad Gita of Mahabharata, zien we hier veel minder heldhaftige figuren uit het Nederlandse leven en fantasie: Sinterklaas, een fietsende dominee, een ambtenaar met aktentas, en een huisvrouw in traditionele kleding gewapend met een kaasschaaf en kop koffie. In het midden zien we een eenvoudige en trotse “Indische” vrouw die de held is van een digitaal spel dat wordt gespeeld in een console vlak voor ons wayang schouwspel. De poppen werden allemaal geïnstalleerd in kartonnen dozen langs de muur, achter een vlies van dun bruin papier, en elk afzonderlijk verlicht met LED-lampen. Deze poppen waren een poging om Nederland, vooral het oude conservatieve Nederland van de jaren ‘50, te zien uit de ogen van buitenlanders, en het gevoel beter te doorgronden van hoe het is je eigen cultuur te moeten verloochenen.