6. scans uit Collings Gothic Ornaments

P1102565

Todd van Hulzen Deelt scans and bestanden uit eigen archief

Mijn recente reis naar Münster, in Duitsland heeft een oud vlammetje in mij ontstoken. Dat gaat terug tot mijn late tienerjaren toen ik een boek kocht in een tweedehands boekhandel in Grants Pass, Oregon met de titel “Deutsche Kunst” van Wilhelm Müseler. Ik hou van historische architectuur in het algemeen en de gotische architectuur in het bijzonder. Jaren later, in 2006, had ik een droomkans om een hele gotische kerk en klooster te bouwen. Interessant genoeg was dit voor de digitaal gegenereerde decors van de Canadese fantasy-tv-serie “Sanctuary”. Hoewel er geen baksteen of mortel bij betrokken was, kon ik me verdiepen in de geest en de bouwblokken van de middeleeuwse architectuur: spitsbogen, ‘hammerbeam’ kapgebinten, gebundelde pilaren en een wereld van vergeten bouwtechnieken. Het stelde me ook in staat om een hele bibliotheek over het onderwerp te verzamelen, mijn favoriet is de 10-delige encyclopedie van Viollet le Duc over architectuur. Die kunt u zelf raadplegen op Wikisource. Wonderbaarlijk! 

Hier deel ik enkele scans uit een boek over gotisch ornament van James Colling. Dit stamt uit de gouden eeuw van de gothische heropleving, het Victoriaanse tijdperk. Er zijn veel leuke platen verlucht met goud, die van pagina tot (stoffige) pagina bekeken moeten worden om echt gewaardeerd te worden.