De lijken van de geBroeders de Witt

Een andere beeldhouwopdracht die ik kreeg van de filmproductie “Michiel de Ruyter” was om de twee gevilde lichamen van de gebroeders De Witt te maken. Dit zijn de beroemde Nederlandse politici uit de 17e eeuw. Ze werden aangevallen in Den Haag en gelyncht door de Oranjegezinde volksmeute. Uiteraard gaat het hier om een serieus en complex verhaal, dus ik zal het niet proberen hier uit te leggen, maar het verhaal was vermaard en aangrijpend genoeg om mijn historische nerd-alert aan te zetten en de klus dus aan te nemen.

Je vraagt je af, waarom gebruiken ze hier niet gewoon acteurs voor? Maar deze lijken moesten zodanig uitgehaald en opengescheurd worden dat dat niet mogelijk  zou zijn. Aan de andere kant was het gebruik van een special effects-studio uitgesloten door het budget. Er werd een compromis gevonden: ik dus. De productiondesigner Ruben Schwarz en ikzelf besloten om verschillende lichaamsdelen van etalagepoppen te verzamelen, die in stukken te snijden en opnieuw op maat samen te stellen. Daarna werden ze bedekt met lagen harde gietwas, gekleurd door gemalen pigmenten (van de verfmolen De Kat aan de Zaanse Schans). Hierdoor konden we in de “huid” snijden om verschillende lagen vlees bloot te leggen. Was is eigenlijk best goed handelbaar als materiaal, zolang je maar niet op het warmste moment van de dag gaat filmen. Door was te gebruiken hielden we zowel de kosten als de technische drempel laag. We waren redelijk tevreden met de resultaten, net als de regisseur.

.