Gebeeldhouwde spiegelwapen van de Royal Charles

Het is zeldzaam dat ik tegenwoordig nog ga beeldhouwen voor filmproducties zoals ik dat vroeger deed. Het betaalt eenvoudig niet genoeg. Maar een nieuwe opdracht sprak me erg aan om redenen die niets met geld te maken hebben: de klus was het hercreëren van het  achtersteven, oftewel spiegelornament, van het Brits koninklijke vlaggenschip de Royal Charles. Michiel De Ruyter heeft dit schip in beslag genomen bij de grote overwinning op de Engelsen in de beroemde Tocht op Chatham in 1667. Het leek gewoon té historisch interessant om te negeren en daarom nam ik de klus. De film in kwestie is de Nederlandse productie “Michiel de Ruyter” die wordt gefilmd in Zeeland en op de werven van Lelystad. Maar de relevante scène betreft De Ruyter’s presentatie van zijn buit, het enorm houtsnijwerk van het schip, aan de Staten-Generaal van de Verenigde Provinciën. Een hoogtepunt uit het stadhouderloze tijdperk. Deze scène werd gefilmd in het gotische stadhuis van Middelburg in Zeeland.

Het oorspronkelijke wapenschild op de spiegel, zoals het officieel heet, hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam in een galerij gewijd aan het tijdperk van De Ruyter. Ik moest het om technische redenen een beetje verkleinen (het origineel is 2½ x 3½ meter) maar zelfs toen ik het uit het polyurethaanschuim haalde, was het nog steeds een enorme uitdaging qua volume. Met assistent Rik en andere crewleden uit het art department van De Ruyter slaagden we erin om het nog project – nog nat van de verf – net op het nippertje af te krijgen. Het was heroïsch! En het zag er prachtig uit in het (kunstmatige) late middaglicht van de middeleeuwse locatie in Middelburg.

De klus ging gepaard met een tweede project van een zeer hoog historisch nerd-gehalte, het maken van de “lijken” van de gebroeders De Witt.

Zie de post hierover. Ik kan niet wachten om de film te zien als ie wordt uitgebracht.