Blokhut in het bos in Oregon

Het zal geen verrassing zijn dat het “wij” van Todd van Hulzen Design eigenlijk gewoon mijzelf is, Todd. Toegegeven, werken in symbiose met Studio Louter in Amsterdam betekent dat bij elk project een heel team betrokken is bij productie, inhoud, multimedia, enzovoort. Maar zelden kom ik aan een ​​project toe dat alleen van mezelf is. Dat veranderde in september en oktober, toen ik begon met het bouwen van mijn eigen ‘cabin in the woods’. Om precies te zijn moet het een blokhut worden in Klamath County, Oregon, aan de rand van de dennenbossen rondom Fourmile Flats, een van de grote seizoensonderhevig heidevelden van het zuidelijke Cascade gebergte. Fourmile Flats Ranch hoort – niet toevallig – bij mijn gulle ouders. Door hun kinderen land te schenken, hoopten ze natuurlijk met deze snode list meer tijd met ons door te mogen brengen. Ter verdediging, het is een magisch land, vulkanisch en dicht bebost op 1300 meter boven zeeniveau aan de oostelijke flank van de Cascade Range en begrensd aan alle kanten door staatsbos en beschermde wildernis.

“Alaska Sawmill”

Er is natuurlijk een architectonisch concept. Ik kon het niet zomaar een gewone blokhut laten worden. Noem het de trots van de ontwerper. Het idee is om een ​​structuur te bouwen bovenop een verhoogd platform. Dit vervult een aantal wensen. Één is dat het een goede uitkijkpost voor de natuur wordt, een andere is dat het zo min mogelijk impact op het landschap heeft. Dan is er de wens om boven de elementen uit te stijgen (overstroming in de lente en diepe sneeuw in de winter) en tenslotte is het de bedoeling om het uitzicht op de iconische Mount McLoughlin (“the Fujiyama of Southern Oregon”) door de dicht beboste omgeving te verbeteren. Hiertoe moet ik nog steeds 15 hectare struikenbos van den en populier ruimen.

Fase één is om het platform te bouwen. Toen ik op 2 november vertrok, hadden wij – mijn vader en ik – het minimum bereikt van wat ik had gewenst. Dit betrof het oogsten van mijn eigen materialen, het opruimen van het landschap van struikgewas en het verbranden van houtstapels, het delven van eigen steen, het plaatsen van funderingen, het bouwen van pieren en het hijsen van de hoofdliggers. We hebben ook een begin gemaakt met het zagen van onze eigen planken en balken met een zgn. Alaska sawmill, een geïmproviseerde zagerij die we hadden verworven. Hierdoor kan iemand ter plaatse planken verwerken op oneffen terrein.

Het is duidelijk een project in wording. De eindontwerpen zijn nog niet bepaald en ik laat het in zekere mate over aan de vele variabelen die in de verrekening verschijnen. In die zin is het een zeer organisch proces. De vreugde zit hem in het harde werk en het delven en vellen van eigen materialen. En laten we de euforie van kamperen in de vrije natuur voor 5 weken niet vergeten, brandhout hakken, struikgewas opruimen, kampvuren stoken en wild koken.