Herinnering aan de onderzeeër K XVIII in het Marinemuseum

Voor het Nederlands Marinemuseum in Den helder hebben we een soort gedenkteken gemaakt voor een beetje verwaarloosd —maar niet minder glorieus— stukje geschiedenis: de wetenschappelijke expeditie van Venning Meijnesz in de Onderzeeër K XVIII. In samenwerking met de technische universiteit in Delft tracht het Marinemuseum het verhaal te vertellen van een bijzondere samenwerking tussen de wetenschappelijke vooruitgang en de Nederlandse vloot, toen Meijnesz een wetenschappelijke tocht van 23.000 kilometer in de onderzeeër K XVIII van Den Helder naar Surabaya, Indonesië organiseerde. Het doel was om nieuwe apparatuur te testen voor het meten van het zwaartekrachtveld van de aarde. Ons resultaat in het museum is een vrije reproductie van een nu verdwenen glas-in-loodraam dat de gebeurtenis herdenkt. Er zijn video-inzetstukken in de glazen panelen en vitrines op de achterzijde met aandenkens en technisch materiaal. Het project is tot stand gekomen onder leiding van Studio Louter die ook de multimedia en historisch onderzoek op hun conto namen. Een erg leuke toevoeging tot de huidige opstelling in een steeds veranderend museum.
Ontwerp voor het Mauritshuis, British Royal Collection
Carnaval Wereldwijd in het Afrika Museum

Has one comment to “Herinnering aan de onderzeeër K XVIII in het Marinemuseum”

You can leave a reply or Trackback this post.

  1. Erwin Meijers - 15th maart 2019 at 23:24 Reply

    Het is Felix Vening Meinesz i.p.v. Vennig Meijnesz, zover ik weet.
    Zijn vader, Sjoerd Vening Meinesz, was burgemeester van Amsterdam van 1891 tot 1909, waar hij de politie heeft gereorganiseerd. En dat heeft ook tot zijn aftreden geleid.
    En als Sjoerd Meinesz, was hij burgemeester van Rotterdam 1881-1891, waar hij de puinhoop van een grote fraude moest opruimen. Deze fraudeur heeft sinds een aantal jaren een standbeeld in Rotterdam! Niet alle fraudeurs zijn slecht, soms zit het alleen tegen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.