Herinnering aan de onderzeeër K XVIII in het Marinemuseum

Voor het Nederlands Marinemuseum in Den helder hebben we een soort gedenkteken gemaakt voor een beetje verwaarloosd —maar niet minder glorieus— stukje geschiedenis: de wetenschappelijke expeditie van Venning Meijnesz in de Onderzeeër K XVIII. In samenwerking met de technische universiteit in Delft tracht het Marinemuseum het verhaal te vertellen van een bijzondere samenwerking tussen de wetenschappelijke vooruitgang en de Nederlandse vloot, toen Meijnesz een wetenschappelijke tocht van 23.000 kilometer in de onderzeeër K XVIII van Den Helder naar Surabaya, Indonesië organiseerde. Het doel was om nieuwe apparatuur te testen voor het meten van het zwaartekrachtveld van de aarde. Ons resultaat in het museum is een vrije reproductie van een nu verdwenen glas-in-loodraam dat de gebeurtenis herdenkt. Er zijn video-inzetstukken in de glazen panelen en vitrines op de achterzijde met aandenkens en technisch materiaal. Het project is tot stand gekomen onder leiding van Studio Louter die ook de multimedia en historisch onderzoek op hun conto namen. Een erg leuke toevoeging tot de huidige opstelling in een steeds veranderend museum.