Zeeslag! in het Marinemuseum

Het lot van de zeeman staat nooit vast. Wordt het een heroïsche overwinning of een smadelijke nederlaag? De ene admiraal stijgt naar het nationale Valhalla, de andere wordt herdacht voor vergeefse moed. De matrozen en mariniers hebben weinig keus, behalve hun bevelhebbers blindelings in de strijd te volgen. Zeeslag! onderzoekt de onvoorspelbare kansen op roem of ondergang door de ogen van gemiddelde zeelieden tijdens twee beroemde zeeslagen. Todd van Hulzen design en Studio Louter schepte een concept die de twee kanten van het lot, de wrede en de vrijgevige, naspoort.

Todd van Hulzen was verantwoordelijk voor de architectuur, de styling, en met Studio Louter en illustrator Hisko Hulsing, meer dan 700 vierkante meter (!) aan grafisch drukwerk.

De Tentoonstelling opent op een centrale ‘Rotonda ‘ waarin een dubbelzijdige munt eeuwig draait met aan ene kant het hoofd van overwinnaar Michiel de Ruyter en de andere zijde het hoofd van verliezer Karel Doorman. De munt vertegenwoordigt het onzekere lot van de zeeman.

De eerste in de reeks van zeeslagen was de Slag bij Chatham, ook bekend in het Engels als the Raid on Medway. Dit was een gedurfde inval op de Engelse vloot die afgemeerd lag in de monding van de Theems tijdens de tweede Nederlands-Engelse oorlog in 1667. De Nederlandse oorlogsschepen, onder de nationale held admiraal Michiel de Ruyter, verbrandden de Engelse Armada in zijn thuishaven, confisqueerden het kroonschip de Royal Charles, en sleepten haar terug naar Nederland als buit. (NB: Todd van hulzen maakte in opdracht ook een replica van de gebeeldhouwde achtersteven van het schip voor de film Michiel de Ruyter. Zie post hieronder.)  Dit deel van de tentoonstelling omvat vier “visitor experiences”, allemaal heroïsch en kindvriendelijk, waaronder het vuren van een kanon en het roeien in een sloepje. We sluiten af met een zaal gewijd aan “Glorie”, dat dubbelzinnige historische verzinsel.

De tweede slag, ook één uit de geschiedenisboeken, was de rampzalige nederlaag van de Nederlandse vloot, samen met enkele schepen van bondgenoten, in de Javazee, door toedoen van de Japanse Keizerlijke Marine in de Tweede Wereldoorlog. De commandant van de geallieerde campagne, schout-bij-nacht Karel Doorman, is zelf omgekomen in de ramp. Het resulteerde in de Japanse bezetting van heel Nederlands-Indië.

Deze kant van de tentoonstelling vereiste veel meer tact en subtiliteit dan in de andere zaal. Het is vooral een eerbetoon aan dappere mannen die gevochten hebben, en omgekomen zijn in deze strijd. Ze eindigt in een ruimte gewijd aan deze namen.