Collectie Koninklijke Joh. Enschedé, Noord-Hollands archief

In de gotische galerijen van de Janskerk in Haarlem bedenken Todd van hulzen en Studio Louter een nieuwe tentoonstellingsruimte voor het Noord-Hollands Archief om een baken van Nederlandse geschiedenis en identiteit een vaste plek te geven: de collectie van de staatsdrukkerij Royal Joh. Enschedé. Iedereen die ooit de schoonheid, vindingrijkheid en complexiteit van een Nederlands guldenbiljet heeft bewonderd, kent het werk van de firma Joh. Enschedé & zonen, nu Koninklijke Joh. Enschedé. Dit Haarlemse bedrijf is al meer dan 300 jaar verantwoordelijk voor het ontwerpen en printen van Nederlandse bankbiljetten, waardepapieren, postzegels, keurmerken en tijdschriften en is daarmee synoniem geworden voor betrouwbaarheid en authenticiteit. De meeste mensen kennen het bedrijf echter door de zuivere schoonheid van zijn gedetailleerd werk: gravures en versieringen zo fijn dat zij vrijwel onmogelijk waren te reproduceren. Het volledige archief en de materiele verzameling van Koninklijke Joh. Enschedé staat ter beschikking van het Noord-Hollands Archief. Dit omvat vele originele ontwerpen voor bankbiljetten van M.C. Escher, en voorbeelden van vroege effecten. We hebben een hele suite aan designs voor de Bank van Java, ontwerpen voor postzegels en originele koperen platen voor Nederlandse guldens. De uitdaging is om een slingerende ruimte in een middeleeuws monument te transformeren tot een uitnodigende en informatieve ervaring voor de bezoeker. Hoe verzacht je het felle licht van reusachtige gotische vensters zonder hun schoonheid te verminderen? Hoe bescherm je de kwetsbare collectie tegen variaties van klimaat en licht? Hoe maak je een logische routing in een monumentaal, onverschillige gebouw? Hoe balanceer je fantasie en gravitas op een manier die de bezoeker stimuleert? In september 2018 hebben we een voorlopig ontwerp gepresenteerd dat door de klant wordt omarmd voor verdere fondsenwerving. Als alles volgens plan gaat zullen we een eindontwerp in aanbouw hebben in 2020. Wat je hier ziet zijn de eerste experimenten in vorm, inhoud en routing. Blijf op de hoogte!