Pride & Prejudice houdt LHBT-vluchtelingen in het publieke oog

Het leven als migrant is beladen met vele uitdagingen; het leven als een asielzoeker des te meer. Maar het leven als LHBT-vluchteling gaat daarnaast gepaard met meer hindernissen en trauma’s. Ook triomfen. Voor de organisaties die zich inzetten voor deze bijzondere groep vluchtelingen, is het belangrijk om het publieke gesprek levend te houden en het politiek te engageren. Daartoe heeft Todd van Hulzen een tentoonstelling opgezet met de Stichting Secret Garden in Amsterdam om met als doel LHBT-vluchtelingen in het publieke discours te houden en hen tegelijkertijd een platform te bieden om zichzelf te bewijzen als bekwame, getalenteerde en waardevolle aanvullingen op de Nederlandse samenleving.

 Voor de tentoonstelling “Pride & Prejudice” (een naam gekozen om zowel de onderdrukking als de vastberadenheid van LHBT-vluchtelingen te weerspiegelen) hebben we ervoor gekozen het accent te leggen op individuele creatieve vluchtelingen, hun werk te presenteren en tegelijkertijd een kort verhaal te vertellen over hun loopbaan en persoonlijk odyssee. Om context te creëren hebben we ook een aantal info-grafieken en een reeks interviewvideo’s gemaakt. Al het werk dat aan het project is besteed, van het ontwerp tot de montage van de film tot het schrijven van teksten, werd door vrijwilligers pro-bono geproduceerd. Het printwerk werd royaal kosteloos geleverd door Koninklijk Rijnja in Amsterdam en de interviews werden gefilmd door de getalenteerde Marilou Stive. Studio Louter heeft inhoud en beeldmateriaal geleverd (zie het bericht “Ganzenbord” hierboven). Bovendien heeft Studio Louter een genereuze donatie gegeven aan het project. Dank daarvoor! De locaties waren van groot belang met het doel om de grootste dwarsdoorsnede van de samenleving te bereiken. Todd regelde een huur-unit in een van de passages in het Centraal Station van Amsterdam en Stichting Secret Garden regelde een tweede locatie in de Centrale Bibliotheek, niet ver daar vandaan. Daar hebben we geëxposeerd in de speciale ruimte van de Gay and Lesbian Archives ILHIA, die tevens sponsoren waren. Op beide locaties creëerden we een aantal kleine paviljoens in de vorm van tenten. Die deden van buitenaf denken aan sombere bedoeïenententen, echter elk interieur werd behangen met felgekleurde taft. Daar hingen we kunstwerken op of installeerden we een koptelefoon of speelden we video’s. Met de bekende Syrische danser Ahmad Joudeh creëerden we een gefilmde choreografie op Syrische en Nederlandse daken; voor de jonge deejay Biro Moustafa regelden we een geluidsstudio om een ​​set housemuziek op te nemen; voor de Trinidadiaanse fotograaf Trevor Felix hebben we modeportretten geprint en opgehangen. Todd van Hulzen was de initiator van het project, voorzag het leeuwendeel van de geschreven inhoud, schreef PR-teksten, coördineerde delen van de fondsenwerving, construeerde het decor met de hulp van vrijwilligers en vervaardigde het grootste deel van het grafische materiaal. Met dank aan Constance de Vos, Victor van der Meiden, Studio Louter en Carla Peters voor hun werk. Ook dank aan de vele mensen die auto reden, hielpen inladen en inrichten.