Ganzenbord, voor LHBT-vluchtelingen

Voor de tentoonstelling Pride & Prejudice (zie bericht hieronder), een installatie over het creatieve leven van LHBT-vluchtelingen in Nederland, bedachten we een bordspel. Het nam de vorm van het oud Europese ganzenbord dat met de worp van een dobbelsteen een pioen aanzet langs een kronkelend pad. Men beweegt zich óf voorwaarts of men beweegt zich terug, afhankelijk van het fortuin en van de aanwijzingen binnen het bereikte vak. Een typisch voorbeeld van veel geluk: “Je asielaanvraag  wordt aanvaard, gooi de dobbelstenen nogmaals”. En van pech: “Je wordt lastiggevallen in het asielzoekerscentrum. 8 plaatsen teruggaan”.  We creëerden 3 aparte avatars om te verplaatsen langs 3 verhaallijnen: een Egyptische homoseksuele man, een Turkse transgender vrouw, en een Oegandese lesbische vrouw. Elk heeft een unieke reeks van problemen en triomfen, en als er geluk heerst, zal ieder uiteindelijk het doel bereiken: een veilige en vaste verblijfsstatus in Nederland. Studio Louter produceerde de graphics en hebben samengewerkt met tekst en strategie. Royal Rijnja was zo vriendelijk de borden zonder kosten te drukken. Het LHBT-vluchtelingspel zal opnieuw verschijnen op het Internationale Queer and Migrant Film Festival in de Balie, Amsterdam van 5 t/m 15 december 2018.