neo-gotische verkenningen: details detail details

Je oude liefdes geef je zelden op. Tijdens het opbouwen van mijn nieuwe website stuitte ik onlangs op een heleboel oude tekeningen en onderzoeksmateriaal uit een oud project die mijn hart sneller deed kloppen. Voor de serie ‘ Sanctuary ‘, een Canadese Sci-Fi/Fantasy festijn tussen vampieren en reptielenmensen, had ik de kans om me volledig te onderdompelen in de wereld van de gotische en de neo-gotische architectonische stijlen. De keuzerijkdom is overweldigend. Ik ben altijd al fan geweest van de 19de eeuwse meesters Eugène Viollet-Le-Duc en Pierre Cuypers. En Groot-Brittannië is ook zo’n schatkist van Victoriaanse fantasieën over middeleeuwse architectuur. Ik heb het allemaal in detail bestudeerd. De meeste scènes van het project —zowel interieur en exterieur— werden gefilmd voor een greenscreen. De sets zelf moesten allemaal worden gemaakt in de computer. Alle principes van tracering en verticalisme moesten eerst worden uitgelegd aan de jonge digitaal kunstenaars, van wie de meesten, vers van de academie, nog nooit eens gehoord hadden van een boog of een kolom. Dus details moesten worden verduidelijkt met voorbeelden en nogal wat pedanterie voor mijn deel. Maar na goed te zijn opgeleid konden de techneuten de bouwstenen met cursors en muisklikken eindelijk verplaatsen.

De foto’s hieronder geven een idee van de verschillende fasen van het project. Er zijn handschetsen, computer schetsen, CG renderings, en sfeervolle visualisaties. Die laatsten zijn van hand van de briljante Younger Ge. Hieronder is een video van een geanimeerde doorloop die ik gemaakt heb voor de regisseur en cameraman. 

Neem ook een kijkje in mijn andere relevante posts over Sanctuary  en over een gescand boek van gotische ornamenten.

the old seminary, cg rendering
girl's bedroom in "Strawberry Hill Gothic" style. viz elaboration by Ge Younger
Seminary entry hall, digital mock-up, TvH
Seminary entry hall, viz elaboration by Ge Younger
Seminary corridor, Victorian hammerbeam, viz by Ge Younger
Seminary Church, provisional cut-away
Old Seminary exterior, CG rendering
Seminary library, sketch by TvH
Gothic tracery, test render
Seminary library, Film still
Seminary library, CG test-rendering
Seminary cloister, CG test-rendering
Seminary gates, initial sketch by TvH
Seminary gates, digital mock-up, TvH
Seminary gates, CG test-rendering
Salon of Dr. Magnus, viz elaboration by Ge Younger
Seminary, CG test-rendering
Seminary neighborhood, viz by Ge Younger & TvH
Previous
Next