Het Verhalenwerf in Hoogeveen

In de bibliotheek van Hoogeveen (DR) hebben we een heel speciaal product geleverd. Het laat zich raden dat het om een ontwerp voor een tentoonstelling gaat —één waar we trots op zijn—  maar de voorgeschiedenis, het proces, en de ambities voor de toekomst zijn de dingen die het echt bijzonder maakt.

De Verhalenwerf van Hoogeveen is zoals het klinkt: een stapelplaats van plaatselijke geschiedenis, een marktplein voor verhalen. De Hoogeveners wilden zelf bepalen wat erin komt te staan,  het zelf wilden opbouwen, en zelf wilden zorgen dat het een verhaal in wording zou blijven. Voor deze beweeglijk aanpak moesten ze een flexibel tentoonstellingsconcept hebben. Samen met Studio Louter, die ons bijstond met productie, concept, inhoudelijke invulling en grafische vormgeving, hebben we een ruimtelijk concept ontwikkeld dat flexibel, modulaire, uitwisselbaar, reproduceerbaar en makkelijk is om zelf uit te breiden en samen te stellen. In feite is het een tentoonstellingsconcept dat heel erg toegespitst is op de behoeftes van de kleinere erfgoed verzamelingen van gemeenten en van bibliotheken die zich anno 2019 opnieuw willen uitvinden. Er zijn inmiddels meerdere partijen uit andere gemeenten die belangstelling hebben getoond voor onze aanpak, en het is de ambitie van Hoogeveen en van onszelf dat het concept verspreid en herhaald wordt.

De Verhalenwerf bestaat uit vitrines, sokkels, onderstellen en inhoudelijk grafiek allemaal in de vorm van een soort transportkisten gemaakt van vuren multiplex. Deze elementen zijn makkelijk om in elkaar te schuiven en te combineren in verschillende dieptes, breedtes en hoogtes. Bij uitbreiding worden nieuwe onderdelen gemakkelijk besteld bij de ‘freesboer’. Het is een informeel systeem, bedoeld voor ruimtes met eigen klimaatbeheersing, maar binnen deze beperking is het een betaalbare oplossing voor instellingen met een klein budget.