Gek op Geld, Belasting & Douane Museum

“Gek op Geld” in het Belasting en Douanemuseum in Rotterdam is een tentoonstelling over de geschiedenis van geld en het verhaal van onze relatie tot geld. Voor het ruimtelijke ontwerp wilde we juist het psychologische aspect van geld benadrukken. We wilde soms de emotie van hebberigheid en de droom van overvloed opwekken, de droom dat we bijna allemaal hebben om wat welvarender te zijn. We wilde dat “Dagobert Duck-gevoel” geven. Er staat een troon van geld. Er staat ook een pallet hoog gestapeld met biljetten. En er is een kluizenwand, zoals in een bank, met verrassingen en educatieve vraagstukken.

In Nederland kennen we geld juist als iets kleurrijks, zelfs vreugdevol. Een van onze eerste vragen was: waarom zou een tentoonstelling over geld alleen voorzichtige kleuren moeten hebben?  Het werd roze, goud, en groengeel: dat zijn net kleuren die geen veilige combinatie worden maar juist elektrisch van elkaar afspatten. Deze prikkeling wordt herhaald in alle aspecten van de tentoonstelling. Onze prachtige vitrines gemaakt door Victor van der Meiden (en goedgekeurd in hun stevigheid door bruikleengever en partner De Nederlandsche Bank) zijn ook één voor één gekleurd van binnen dankzij het vakkundige drukwerk van Koninklijke RIjnja Amsterdam. En de wanden zijn allemaal behangen met een zaalvullende tijdslijn, die alle aspecten uit de geschiedenis van geld toelicht. De wetenschappelijke verhaalsstromen worden vervlochten als lange ranken die het klimmen en dalen van economie en welvaart nabootsen. Verschillende getekende personages, als uitgeknipte silhouetten, geven commentaar op de geschiedenis van betaalmiddelen.

De tentoonstelling wordt geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima

“Gek op Geld”, tot 8 maart te zien bij het Belasting & Douanemuseum, Parklaan 7, Rotterdam.