Grafisch werk voor ‘Gek op Geld’

Voor de tentoonstelling “Gek op Geld” in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam hebben we naast de ruimtelijke vormgeving ook hard gewerkt aan de grafische laag, en dat wilde we even apart uitlichten.  Samen met grafische vormgever Rob Meerman (voorheen van Mannschaft) heb ik, Todd, veel illustratiewerk verricht voor, onder anderen, een tijdlijn van 60 vierkante meter. Wij hebben ook samen de publiciteitscampagne ontwikkeld en ontworpen. All in a day’s work!

Een tijdlijn over betaalmiddelen lijkt niet op het eerst gezicht heel spectaculair. Ons doel was dus om de boeiende essentie van het verhaal van geld tot leven te laten komen. We verdeelde het onderwerp in 3 stromen die door elkaar heen vlechten als ranken, waar afbeeldingen en anekdotes verschijnen in zijscheuten en ‘poliepjes’.

Naast de hoofdlijnen hebben we een hele partij ‘verhalende avatars’ ontwikkeld in silhouetvorm. Dit zijn figuurtjes die anekdotes en zijdelings —welhaast oneerbiedig— commentaar leveren over de loop van de geschiedenis: we zien een keizer roepen dat hij zijn eigen geld voor klinkend geld aanneemt, Napoleon die klaagt over z’n broer in Nederland, een valsemunter, een geitenherder, een koningin, een dandy, enzovoort. Tussen de historische gebeurtenissen door verschijnt ook onze kleine mascotte, Mischief the Fox. Dit vosje zien we bij allerlei historische gebeurtenissen waar hij duidelijk munt probeert uit te slaan. Want de geschiedenis van geld, en de gekheid rondom geld, is het verhaal van vertrouwen en van sluwe bedriegerij.

“Gek op Geld”, tot 8 maart te zien bij het Belasting & Douanemuseum, Parklaan 7, Rotterdam.