Johan Enschedé in het Noord-Hollands Archief

In november hebben wij met onze partners Studio Louter en Noord-Hollands Archief in Haarlem de tentoonstelling ‘Johan Enschedé: drukker van waarde’ geopend.

Sinds 2015 heeft het Noord-Hollands Archief de unieke en omvangrijke collectie van drukker Joh. Enschedé onder zijn hoede genomen. Op 25 november opende in de Janskerk van het Noord-Hollands Archief een vaste tentoonstelling gewijd aan Koninklijke Joh. Enschedé, het ruim 300 jaar oude familiebedrijf uit Haarlem bekend van het vervaardigen van waardepapieren. Todd van Hulzen Design maakte het ontwerp in samenwerking met Studio Louter, die tevens het concept, grafisch werk, en alle AV en multimedia voor de tentoonstelling deed.

Door jarenlang vooruitstrevend vakmanschap in zowel drukken, uitgeven als lettergieten was Joh. Enschedé dé drukker voor het produceren van waardepapieren. In deze nieuwe presentatie wordt Enschedé’s wereldberoemde drukwerk getoond en gevierd. Todd van Hulzen ontwierp drie kunstzinnige ruimtelijke installaties die het vakmanschap verbeelden van de technieken die werden gebruikt. Zo is er een 18e eeuwse drukpers te zien met een luchtige explosie van drukwerk, een zwevende letterinstallatie bestaande uit door Enschedé ontworpen lettertypes en een fantasievolle geldrol die de kleuropbouw van een bankbiljet prijsgeeft.

De grootste uitdagingen waren het bestaande gebouw, een middeleeuwse kerk, en het licht dat alle hoeken van de ruimte bereikte door grote gotische ramen. Wij hebben zowel de sfeer van de kerk als de materialen van de modernere ingrepen verwerkt in het ontwerp om tegemoet te komen aan ons eigen stelregel “don’t fight the building.” Het licht uit de enorme ramen moest teruggedrongen worden met 60% en er moest voorkomen worden dat direct zonlicht op de objecten zou vallen. Hiervoor hebben we een ontwerp ontwikkeld met Anna Nogaré van Studio Louter voor een voorzetraam van 12 meter hoog, met de uitstraling van glas-en-lood, maar met beeld geput uit de 300 jaar oude oeuvre van Johan Enschedé.

Voor het tijdschrift van het Noord-Hollands Archief Uitgelicht werd
Todd met Anna, Dirk en Eline van Studio Louter geïnterviewd over het ontwerpproces. Lees hier het interview.

Photo’s: Kim Krijnen