First Americans bij Museum Volkenkunde

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen vanwege Covid19, hebben wij genoten van een mooi opening van ons meest recentelijk project, First Americans in het Museum Volkenkunde in Leiden. De tentoonstelling is een bijdrage aan —of antwoord op— het Pelgrimjaar van de stad Leiden, waarbij de “pilgrim fathers”, die vanuit Engeland via Nederland een van de eerste kolonies in America stichtten, in de schijnwerpers gezet worden. Deze tentoonstelling kijkt echter naar Amerika vanuit de ogen van de inheemse volken die Noord Amerika bewonen, zowel nu als toen. Hedendaagse kunstuitingen van de inheemse beleving worden gepresenteerd in twee lange galerijen samen met collectie uit het museum, met een accent op veerkracht en zelfbeschikking. We leren dat Native Americans de controle overnemen van hun eigen verhaal en dat ze nooit zullen ophouden met het beschermen van hun land, hun cultuur en hun autonome status.

Todd van Hulzen Design leverde het ruimtelijke ontwerp, en samen met Rob Meerman en Leanna McAlpine ook het grafische ontwerp. Met een beperkte ruimte en een bescheiden budget hebben we de thema’s tot leven gebracht met kleur en patroon, zonder te overheersen. In plaats van te vechten tegen de lang uitgerekte ruimte, hebben we het motief van een kralenriem gebruikt om de bezoeker door het lange verhaal te loodsen.

First Americans is een expo waar de ervaringen, veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking van Noord Amerika centraal staan. Vanaf de komst van de Europese kolonisten stonden de taal, kunst, leefgewoontes en religie van de inheemse gemeenschappen onder druk. Dankzij hun veerkracht en creativiteit zijn de inheemse gemeenschappen nog steeds bloeiend.

Maar liefst 60 objecten worden -aan de hand van diverse thema’s- getoond in First Americans. Een mix van hedendaagse kunst, fotografie, fashion van inheemse kunstenaars en de historische museumcollectie, zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraden, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen.