Todd van Hulzen geeft gastlessen en mentorships

Wat doe je om in je vak scherp en betrokken te blijven? Elk jaar maakt Todd tijd vrij om als gastdocent te werken: dit jaar bij de Nederlandse Filmacademie (Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam) en bij de opleiding Multimedia Design van de Hogeschool van Amsterdam.

Sinds 2018 werkt Todd elk voorjaar bij de Filmacademie als gastdocent, of, anders gezegd, als project mentor voor derdejaars studenten in het vak Production Design. Na jaren te hebben gezwoegd in de loopgraven van de filmwereld, de museumsector, en diverse “artistieke” vakken, was de tijd rijp om die veelzijdigheid te delen. Bij de filmacademie kiezen studenten elk jaar een onafhankelijk vrij project — zelf bedacht en ontworpen— om uit te voeren en te presenteren. Een gebruikelijk voorbeeld is het ontwerpen van filmdecors, maar daarnaast ook het maken van een korte animatiefilm, het leren van beeldmanipulatie, het ontwerpen van een eigen blokhut, het naaien van een historisch kostuum, het boetseren van stop-motion figuren, het bouwen van een maquette en het zich verdiepen in straatfotografie. Bij elk project geeft Todd advies en begeleiding in zowel praktisch als theoretisch en verhaaltechnische aspecten. En tenslotte hecht hij veel belang aan het presenteren, want het project gaat niet alleen om zelfontplooiing, maar ook om professionalisering.

Naast zijn werk bij de filmacademie heeft Todd dit jaar ook een gastcollege gegeven samen met Dirk Bertels van StudioBertels voor de Hogeschool van Amsterdam. Dit was de eerste keer dat hij een presentatie gaf in een compleet virtuele ruimte, inclusief zelfgemaakte avatars en een virtuele aula. Het onderwerp van het college was het maken van immersive environments, en als casus lichtten wij een van onze ontwerpen voor NEMO toe.

Todd van Hulzen Design ziet vele mogelijkheden in het onderwijs, en verheugt zich op meer samenwerkingen. Todd is nu bezig met het ontwikkelen van een reeks workshops die hij kan geven bij diverse instellingen, waaronder “Tekentrucjes voor niet-tekenaars,” “3D blikvangers ontwerpen,” “Bezoekerservaringen: ontwerpen in tijd en ruimte,” “Historische kennis en production design.”